Engagera, aktivera och lära tillsammans

Man lär sig mer om man lär tillsammans och repeterar

Idag hade jag andra lektionen med en ny klass. Jag ville både ge dem möjlighet att lära känna varandra lite bättre och visa dem hur lätt det kan vara att lära sig om man arbetar tillsammans.

Jag visade en film om sömn ur filmserien ”Grymt Fett – en filmserie om tonårshjärnan”  Innan filmen delade jag in eleverna i två grupper som skulle uppmärksamma olika saker i filmen.

Samma film – olika uppgifter

Samtliga i grupp 1 skulle lyssna efter och anteckna varför vi behöver sova.
Samtliga i grupp 2 skulle uppmärksamma och anteckna vad som händer med oss om vi inte får tillräckligt med sömn.

elevaktivt lärande film liggande

Själv – i grupp – tillsammans

Efter filmen fick de jämföra anteckningar med de andra i sin grupp. Tillsammans hittade de flera saker än vad de hade kunnat hitta på egen hand. Och de fick hjälpas åt och minnas vad de menade med vissa saker de hade antecknat men inte riktigt kom ihåg i efterhand. Alla var delaktiga och jag kunde hjälpa till att förklara.

Varje grupp fick sen gå fram till tavlan och hjälpas åt att sammanfatta sina anteckningar. Detta kan man även göra digitalt via ett delat dokument eller digitalt verktyg.

Vi gick sedan igenom deras svar tillsammans  i helklass och jag fyller i med lite extra fakta som inte togs upp i filmen och de får berätta om egna erfarenheter och tankar.
De lärde sig så otroligt mycket mer om sömn jämfört med om de bara hade antecknat själva eller om bara jag hade haft en genomgång/sammanfattning av fakta. Nu fick de lära tillsammans.

Relaterade inlägg:


Tvärgrupper

Man kan använda tvärgrupper på många olika sätt både som en snabb klassrumsaktivitet eller som slutredovisning av ett större arbetsområde. I följande text berättar jag om hur metoden kan användas på olika sätt.

Läs mer

Seminarium

Seminarium kan användas för examination eller som förberedelse inför en examination. Alla blir delaktiga och eleverna lär av varandra. Jag ger exempel på olika sätt där det kan användas och vad man ska tänka på.

Läs mer

Grupparbete vid fjärrundervisning

Vi ska inte ställa in grupparbete utan bara ställa om dem. Jag berättar om hur du lyckas och ger exempel på olika sätt att arbeta i grupp vid fjärrundervisning.

Läs mer

Kategorier:Pedagogik

1 svar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s