Lär känna eleven vid kursstart inte vid kursslut

För att kunna ge formativ bedömning på ett individanpassat sätt så måste man veta lite om eleven. Vilket betyg jobbar hen mot, vad tycker eleven är svårt och på vilket sätt visar hen sina kunskaper bäst?

När jag börjar en ny kurs så har jag ett kort samtal med varje elev utifrån dokumentet elevens mål med kursen där de får berätta om varför de läser kursen, vilket slutbetyg de satsar på, hur de ska jobba för att nå sitt mål, vilka styrkor de har och vad de behöver träna på eller få stöd med. Vi samtalar sedan om hur vi kan jobba tillsammans för att eleven ska nå sitt mål. Redan då ger jag lite tips kring hur de kan förbättra något de anser att de har svårt med. Jag ger också råd om hur de kan använda sina styrkor för att lära sig och förmedla vad de kan.

Efter samtalen upplever jag att eleverna är motiverad, de har förstått att jag vill hjälpa just dem och vi har fått en relation att bygga vidare på under kursen. Jag kan också tidigt hitta de elever som är i behov av extra anpassningar och stöd.
När jag gör bedömningar under kurser utgår jag ifrån informationen jag fått om vilket mål eleven har för att kunna ge individanpassad feedback och råd för utveckling. Om jag gör bedömningen att en elev har presterat motsvarande C på ett visst kunskapskrav så skriver jag olika typer av feedback om eleven har satt upp målet E, C eller A. Jag sätter alltid mitt mål för eleven högt och om eleven säger att hen ”bara” vill ha ett E och klarar det så ger jag alltid feedback kring hur de kan tänka/göra för att nå C-kriterierna men jag formulerar mig annorlunda än om samma elev har C eller A som sitt mål.

Under kursuppföljningen tittar vi på hur eleven har jobbat mot sitt mål och hur och om mina råd har använts. Vi stämmer av om målet är detsamma eller om eleven har ett nytt mål. Jag tycker det är viktigt att förmedla VAD ELEVEN GÖR RÄTT och inte bara fokusera på vad de kan utveckla.

Kategorier:Pedagogik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s