Zaption – använd film för att synliggöra elevernas lärande

Hur fungerar Zaption

Tyvärr har Zaption stängt ner, läs mer om det här

Don´t just watch, learn är Zaptions slogan och det stämmer verkligen. Eleverna tittar på en film men de får frågor som gör att både de själva och läraren kan se vad de har lärt sig och tänkt kring filmen. De kan dessutom få direkt respons på sina svar och förklaringar från läraren om de har svarat fel på slutna frågor. Läraren kan lägga in text som förklarar begrepp eller berättar vad som är extra viktigt att eleverna uppmärksammar från filmen. De elever som har svårt att hänga med i filmen första gången kan pausa, spola tillbaka och se filmen hur många gånger de vill.

Läraren gör filmen genom att klippa in länken till en film från Youtube och sen lägga man till frågor, text och ritningar som eleverna får se när de spelar upp filmen.
Läraren kan även gå in under analys för den aktuella filmen och se vad varje elev har svarat på respektive fråga. En stor fördel är också att man kan se exakt vilka elever som har tittat, hur länge de har tittat och om de har spolat tillbaka eller tittat på filmen flera gånger. Eftersom eleverna vet att jag kan se detat så är det många fler som faktiskt gör läxa jämfört med de gånger de får en mer traditionell läxa. Läraren kan också se om det var något särskilt som eleverna hade svårt med.
På bilden nedanför kan du se hur det ser ut när man skapar sin film. Under filmen ser du små gula markeringar som visar vart jag har lagt in frågor eller text. På just denna delen av filmen har jag lagt in en text i högerspalten vid sidan om filmen som sammanfattar faktan om talgkörtlar. Ovanför filmen finns små rutor som man använder för att lägga till/använda textruta, bild, ritverktyg, öppen fråga och flervalsfrågor. Man markerar den funktion man vill använda och drar och släpper den över den pausade filmrutan för att lägga in dem i filmen.

Längst ner i texten hittar du två korta instruktionsfilmer där jag berättar steg för steg hur man skapar en film i Zaption och dela den med eleverna.

zaption_2

Flippa klassrummet och synliggör lärandet

Jag använder Zaption mest för att kunna flippa undervisningen och få information så jag kan planera min undervisning efter elevernas förkunskaper och kunskapsbehov. Men du kan också visa filmen i klassrummet med hjälp av funktionen Zaption presenter du kan läsa mer om det här. Vill du läsa mina tips för hur man lyckas med att flippa så hittar det inlägget här
När jag använder Zaption för att flippa så får eleverna i läxa att titta på en film om något område som vi kommer att prata om på nästa lektion. Jag delar filmlänken med eleverna (de behöver inget konto på Zaption) de får skriva in sitt namn och sen startar filmen och de måste besvara de frågor som kommer upp innan de kan titta vidare på filmen.
Innan nästa lektion tittar jag på hur de har besvarat mina frågor och framförallt så tittar jag på vad de har skrvit på min sista fråga (se bild nedan för att se hur den brukar se ut). Jag får då lätt en överblick över hur elevernas förkunskaper ser ut och vad vi behöver jobba extra med på lektionen.

zaption_1

Eleverna tar chansen att kommunicera med mig

Jag påtalar för eleverna att frågorna i filmen inte är ett prov utan att jag vill att de ska svara på frågorna för att de ska lära sig mer och för att jag ska se vad klassen som helhet kan/inte kan så jag kan planera undervisningen efter det.
Jag har märkt att de ”tysta” eleverna använder denna möjlighet mycket för att kommunicera med mig både genom att påtala vad de tycker är svårt men också för att berätta och visa vad de kan på ett helt annat sätt än vad de gör på lektionerna. Även de duktiga eleverna som inte vill visa att de inte kan brukar svara på min sista fråga och skriva något de vill veta mer om då de vet att jag då kommer att försöka ta upp det på kommande lektion.
Eleverna har alltså möjlighet att påverka undervisningen och kommunicera med mig på ett enkelt sätt.

Hur gör man en film?

Jag ha gjort två instruktionsfilmer där jag berättar steg för steg hur man gör en egen film med hjälp av Zaption. Det är väldigt enkelt att lära sig och man behöver inte lägga in massa frågor och text utan gör det enkelt för dig och prova dig fram lite i taget. När du har skapat en film kan du återanvända den hur många gånger du vill och lägga till och ändra i de om du vill.

Hoppas du får lika stor nytta och glädje av Zaption som jag och mina elever har.

Hur skapar jag en film i Zation del 1 (5min)

Hur skapar jag en film i Zaption del 2 (5min)

Du hittar även en bra instruktion här i text och bild på Lottas (fröken flipps) blogg: https://mittflippadeklassrum.wordpress.com/2015/11/27/zaption-zanslost-bra/

 

här

Kategorier:Övrigt

Märkt som:,

1 svar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s