Undervisa om stress på ett överaskande vis.

Jag fick iden från psykolog Mattias Lundberg. Ni kan se honom visa liknande sak i tv programmet Go kväll här.
Jag börjar med att berätta vad en stressor är och sedan får eleverna skriva ner stressorer som brukar stressa dem. Under tiden tar jag fram en stor kanna vatten och en bägare. Jag berättar att bägaren representerar en person och vattnet representerar stressorer. Sen får eleverna berätta varsin stressor och för varje sak de berättar så fyller jag i lite vatten i bägaren. När bägaren är fylld till hälften så frågar jag nästa elev på tur hur hen tror personen mår och om personen kan klarar med stress. Då pratar vi om att det finns plats kvar i bägaren men att olika stressorer fyller på med olika mycket stress (mängd vatten). Jag ber eleven ge ett exempel på en stressor som skapar mycket stress. Jag fyller sen snabbt bägaren med vatten så att en del skvätter utanför. Eleverna blir lite förskräckta och jag ber dem berätta vad de tror händer personen när det skvätter, rinner utanför och de kopplar det till att man får ångest, gråter, inte kan sova, kanske stanna hemma från jobbet/skolan. Att det blir för mycket stress helt enkelt.

water splash in glass

Jag ber dem att titta på bägaren igen som fortfarande inte är full och ber nästa elev säga en till stressor. Sen frågar jag om jag kan fylla på mer vatten och de säger ja men de tror inte att det är bra för personen. Vi fortsätter tills bägaren är nästan full och när nästa elev säger en stressor så häller jag snabbt i vattnet så det både skvätter och rinner över kanten sen ber jag dem diskuterar vad som hände nu.
De får också fundera på om det var den sista sakens fel att det blev för mycket stress och om personen kommer att må bättre om hen kan ta bort den sista stressoren.

För att tydliggöra detta sista kan man som i filmen jag länkade till ovan färga det sista vattnet med karamellfärg så det blir tydligt att alla stressorer blandas och påverkar kroppen gemensamt.

1 svar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s