Flipp-tips

Flippa_001

Flippen ska ge en pedagogisk vinning
Man ska inte flippa bara för att flippa utan det måste finnas en pedagogisk poäng med att flippa just det innehållet. På vilket sätt gynnar det eleverna eller lärarens möjlighet att synliggöra elevernas lärande? Kan eleven få och/eller förmedla förkunskaper som gynnar och ger bättre förberedelse för arbetet under kommande lektion?

vad_ska_de_lära_sig_

Vad är lärandemålet?
Ha ett tydligt lärandemål med flippen. Vad ska eleverna lära sig i flippen? Det är lärandemålet som styr innehållet i flippen. Lärandemålet ska följas upp inte repeteras från början till slut på nästa lektion, då hade inte flippen behövts innan utan Det är kanske passat bättre efter lektionen som en möjlighet för repetition för de som behöver.

Aktivera elever hemma
Det är bäst om eleverna måste vara aktiva när de gör läxan istället för att bara passivt lyssna/titta på det flippade materialet utan tydligt syfte. De ska ha fått tydliga instruktioner om vad de förväntas lära sig och kunna förmedla sitt lärande, tankar och frågor. Förväntas de anteckna något eller kunna besvara, sammanfatta något när ni träffas i klassrummet? Det är inte många som gör läxan om de vet att de inte förväntas visa att de kan innehållet eller om de märker att man klarat sig lika bra utan att ha gjort läxan. Använd verktyg som Edpuzzle för att göra en film interaktiv så eleverna får svara på frågor när de ser din film och du kan se alla elevers svar innan nästa lektion.

Aktivera elever i klassrummet
Tanken med flippat klassrum är att man nästa lektion ska ha elevcentrerad undervisning och diskutera och arbeta vidare med det eleverna har fått lära sig i det förberedda materialet. Redan när man gör det flippade materialet måste man också planera hur det kopplas till det man ska göra på lektionen.

Sälj in din flipp
Detta är extra viktigt när man börjar flippa. Ge dem en cliffhanger eller berätta om något roligt/intressant som de ska få reda på i flippen så de vill titta på den.

Förmedla höga förväntningar
Ha höga förväntningar på eleverna och berätta för dem vad du förväntar dig av dem och varför. Utgå ifrån att alla ska göra läxan och planera efter det. Planera inte om på grund av att några inte har gjort det dem ska utan lär dem att det inte är en strategi som fungerar i din kurs. De som har gjort läxan ska känner att de har haft nytta av det.

Ha roligt!
Gör inte flippar för att du förväntas göra det utan för att du vill göra det. Då blir det en bra flipp som både du ha roligt när du skapar och som eleverna kommer att gilla. Va dig själv så som du är i klassrummet och undervisa på det sätt som passar dig och dina elever.  Försök inte kopiera hur någon annan har gjort utan gör det du är bäst på!

Här kan du läsa mer om vad flipped clasroom/flippad undervisning är.

3 reaktioner på ”Flipp-tips

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s