Prezi i undervisningen- mer än bara snygga presentationer

Prezi används av många för att göra snygga presentationer. I detta inlägg kommer jag inte berätta om hur man skapar presentationer i Prezi, utan hur man kan använda Prezi som ett pedagogiskt verktyg som på olika sätt kan bidra till ökat lärandet.

Med Prezi kan man bland annat:

  • Flippa undervisningen
  • Låta eleverna ta del av varandras arbete och uppgiftsbeskrivningen i en och samma presentation.
  • Vara flera som har tillgång till samma presentation och man kan vara inne och arbeta i den samtidigt, perfekt för grupparbeten av olika slag.

Du kan läsa mer om detta under respektive rubrik nedan. Först kommer en liten kort info om vad Prezi är.

preziVad är Prezi?

Prezi är ett presentationsverktyg som liknar PowerPoint/Keynote men man gör allt via webbläsaren och man behöver ingen licens.
Med prezi kan man vara flera personer inloggade samtidigt och jobba med samma presentation. Man delar lätt presentationer med andra genom att skicka en länk. Du hittar verktyget och skapar konto här: www.prezi.com


Flippa undervisningen

Första presentationen jag gjorde i Prezi använde jag för att flippa en genomgång om Ebola, bakterier och virus till min komvuxgrupp i naturkunskap. Jag la till en ljudfil till varje slide så eleverna kunde klicka sig fram och tillbaka i presentationen och höra mig berätta och förklara text och bilder. Jag la även in en kort film från Youtube i min presentation.
Eleverna skulle besvara frågor till presentationen hemma och sedan ägnade vi en hel lektion till att i seminarieform diskutera och fördjupa oss i frågorna innan de gjorde en skriftlig inlämning. Läs mer om hur jag jobbar med seminarium här.

Fördelar jämfört med att använda skärminspelningsprogram när man flippar.
Jag flippar undervisningen även med hjälp av andra presentationsprogram och skärminspelningsverkyg. Fördelen med att använda Prezi är att man kan spelar in en ljudfil per slide så man kan redigera text/bilder utan att behöva göra om ljudet. Vill  man ändra något med ljusinspelningen så behöver man bara göra om ljudklippet till en slide och inte till hela presentationen.
En annan fördel är att eleverna kan välja om de vill höra allt jag säger om varje slide eller om de vill klicka sig fram snabbare. Eleverna kan också lätt klicka sig fram till en specifik del av presentationen.
En nackdel är att det är lite mer omständigt att spela in och infoga flera separata ljudfiler och få bra övergångar mellan dem jämfört med att göra en skärminspelning av en hel presentation. Jag har använt båda versionerna och föredrar att göra en vanlig skärminspelning med exempelvis verktyget Screencast-o-matic om det är en kortare presentation jag har gjort men om det är en längre genomgång jag vill kunna återanvända och redigera i framöver så gör jag separata ljudinspelningar.

Låt eleverna ta del av instruktioner och  varandras arbete i en och samma presentation
Så här såg det ut när 7 elever har gjort 7 olika presentationer i en och samma presentationsmall. Uppgiftsbeskrivning och kunskapskraven finns i cirkeln i mitten och varje elevs presentation börjar i de olika cirklar som pilarna pekar på.
prezi_exempel_3

Fördelarna med att dela en presentation såhär är många. Jag får en snabb överblick över elevernas arbete under hela tiden vi arbetar med uppgiften. Eleverna har alltid lätt att hitta till uppgiftsbeskrivningen och andra elevers svar på de olika frågorna. Eleverna arbetar med olika ämnen så de kan inte fuska genom att kopiera andras svar men de kan få hjälp av att se hur andra svarat på samma fråga som de själva ska besvara.
Exemplet ovan redovisades delvis muntligt genom att eleverna visade delar av presentationen för klassen och pratade kring dem. Några frågor skulle bara redovisas skriftligt så dem gick jag in i presentationen och läste.
Man kan också göra kortare uppgifter som att exempelvis lägga upp olika bilder som sedan eleverna får kommentera/diskutera under eller så får de i uppgift att leta egna bilder eller skriva varsin recension eller göra debattinlägg om ett eller flera ämnen.
Jag har testat arbetssättet flera gånger och i elevernas utvärdering påtalar de att de har haft mycket nytta av att kunna se varandras presentationer några skrev att det även gjorde att de jobbade lite extra eftersom de visste att det inte bara var jag som skulle läsa det dem skrev.
Jag vill påtala att detta arbetssätt där eleverna får tillgång till varandras arbete beroende på utformning av uppgiften inte är ett arbetssätt som passar alla elever, exempelvis de som har svårt att uttrycka sig skriftligt. Man bör som vanligt välja ett arbetssätt som passar den undervisningsgrupp man har och göra individanpassningar då de behövs. Jag har bara valt att arbeta så här i vissa av mina grupper och då mina elever har velat göra det.
När man har stora klasser kan det vara bra att dela i eleverna i mindre grupper så de inte blir för många som arbetar i samma presentation. Bilden nedanför visar ett exempel på en uppgift för 6 elever där eleverna skapar sina presentationer om olika droger med utgångspunkt i rektanglarna i nederkant. Du kan se hela presentationen  här:
Läraren kan även lägga till berättarröst till vissa slides i presentationen så att man kan beskriva uppgiften, lite extra förklaringar och tips muntligt.

droger2.png

Flera personer har tillgång till och  kan redigera i en gemensam presentation samtidigt.
Med Prezi kan man vara inloggade flera personer i samma presentation och redigera i den samtidigt. Detta underlättar om man jobbar med ett grupparbete då alla har tillgång till den senaste versionen.
    Det är få av mina elever som har tillgång till Office paketet hemma så om de jobbar i Powerpoint i skolan så kan de inte öppna dem eller arbeta med dem hemma. För att kunna arbeta i Prezi behöver bara vara uppkopplad på nätet med sin dator eller telefon för att få tillgång till funktionerna.

Testa du också!
Det var min duktiga kollega Angelina Gordér som tipsade mig om Prezi när vi jobbade ihop för några år sedan. Stort tack för det! Det tog ett tag innan jag tog mig tid att sätta mig in i programmet men när jag väl satte igång så var det både lättare och roligare än vad jag trodde. Det finns många program som man kan göra liknande saker med men förutom det jag har skrivit om i denna text så är Prezi ett program eleverna brukar gilla just för att det blir så snygga lite annorlunda presentationer med roliga effekterna. Testa du också!

Kategorier:Övrigt

Märkt som:

1 svar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s