Skärminspelning med Screencast-O-Matic – Steg för steg

bild_till_inläggMed ett skärminspelningsverktyg kan du spela in en genomgång, feedback eller en instruktion till dina elever. Du skapar en film av det som händer på din skärm och du kan spela in din röst och till och med få en liten ruta i ena hörnet där man även kan se dig via webbkameran om du vill det.
Det finns många olika verktyg för skärminspelning och jag använder själv mest Screencast-O-matic men även OBS och Office Mix. Här under hittar du instruktioner steg för steg för hur du skapar filmer med Screencast-O-Matic.

Ladda ner Screencast-O-Matic

Man kan använda verktyget direkt via nätet men jag föredrar att ha det på datorn så att man lätt har tillgång till det även offline.  Klicka här för att komma till en sida där du kan ladda ner gratisversionen av Screencast-O-Matic.

Förberedelse och inställningar inför inspelningen

  1. Ta fram så att det du vill ska spelas in från din skärm sys på skärmen exempelvis första bilden i en PowerPoint eller början av en textfil.

    Tips: Om du vill kunna se dina anteckningar i föredragshållarvyn kan du koppla in datorn till en annan skärm/projektor och ändra speglings inställningen till ”utvidga” istället för duplicera så kan du spela in det du ser på ena skärmen och läsa dina anteckningar från den andra.

  2. Stäng av program som brukar visa aviseringar på din skärm exempelvis mail och sociala medier.
  3. Starta Screencast-O-Matic. Du hittar det under program under din startmeny. Ikonen ser ut såhär:  screencast-o-matic_logga
  4. När du startar programmet kommer denna ruta upp. Tryck på ”FREE Recorder”.screencastomatic_001
  5. Nu visas en ram på din skärm som den på bilden här under. Du kan ändra storlek/placering på ramen så att du bara spelar in det du vill ska synas. Minska/öka storleken genom att trycka och hålla inne vänster musknapp på en av vinkelmarkeringarna i hörnen och dra inåt/utåt. Du kan även flytta hela rutan i sidled eller upp/ner genom att trycka och hålla inne vänster musknapp på symbolen i mitten och sedan dra musen åt det håll du vill flytta rutan.screencastomatic_002
  6. Om du vill spela in ljud så gör du de inställningarna genom att klicka på bilden till höger om ”Narration” i den svarta rutan som du ser längst ner till höger i bilden ovanför. Du får upp en lista på valbara ljudkällor och jag rekommenderar dig att använda en mikrofon på ett headset istället för att bara använda datorns inbyggda mikrofon.  När du har valt mikrofon kommer det upp en ruta där du kan trycka på record för att testa att spela in ljud som du sedan lyssnar på genom att trycka play. Det är värt att lägg tid på att justera in din mikrofon för filmen blir så mycket bättre med bra ljud. När du är nöjd med ljudet trycker du på ok.inspelning
  7. Överst i den lilla svarta rutan kan du även välja om du vill spela in vad som händer på skärmen (sceen), bara spela in med webbkamera (webcam) eller om du vill ha både skärminspelning och webbkamera (both).Om du väljer det sista alternativet kan du i din film växla mellan att bara använda webbkameran tex i början av filmen och sedan förminska videorutan så skärmen blir i fokus istället.

Spela in och redigera i filmen

Nu är du redo att spela in trycker du på record knappen screencastomatic_rec_001då startar en nedräkning på tre sekunder och sedan spelar du in =) Du kan när som helst trycka på paus och få upp menyn nedan.

inspelningsmeny

Hur blev det?
Pausa och tryck på play (den grå triangeln till höger om rec-knappen) för att se/lyssna på det du har spelat in. Du kan justera markörens placering med hjälp av musen för att förflytta dig framåt och bakåt i filmen om du vill granska ett visst avsnitt.
Om du har pausat filmen under inspelningen syns pauserna som röda streckade markeringar i det blå fältet. Du kan använda pilarna till höger om det blå fältet för att snabbt flytta mellan paus markeringarna eller för att komma till början/slutet av filmen.

Fortsätt spela in
Om du vill fortsätta filma utan att spela över något så trycker du på paus och sedan måste du få markören längst till höger i det blå fältet för att få fram rec-knappen igen. Du kan hoppa dit genom att trycka på den högra pilen intill den blå fältet tills du hamnar längst till höger i det blå fältet.  Tryck sedan på ”Rec”.

Göra om hela filmen
Om du vill göra om filmen helt trycker du på paus för att få upp menyn som visas ovan och välj sedan radera till höger i menyn. Tryck sedan på ”Yes, start over” för att radera allt och börja om.

Göra om sista biten av filmen
Om du vill göra om slutet av din inspelning så ska du trycka på ”paus” för att få upp menyn nedan. För att hitta ett bra ställa att börja om ifrån kan du trycka på play och sedan på paus vid den tidpunkt du har valt. I bilden här under har jag tryckt på paus efter de första 12 sekunderna att när jag trycker på spela_över kommer filmen att fortsätta spelas in därefter och den sista biten av min första inspelning raderas.

spela_över_001


När filmen är klar – redigera och spara

När du är klar med inspelningen trycker du på ”pause” och sedan väljer du ”done” till höger i menyraden som kommer upp. Då kommer följande ruta upp:
screencastomatic klar
Redigera
(edit video)
När du får upp rutan för att redigera är det bra att börja med att trycka på play för att kontrollera att ljudet blev bra.
En mycket bra funktion i gratis varianten är att du kan klippa bort en bit i början och slutet av filmen genom att klicka på och sedan dra i de grå markörerna till höger och vänster om tidslinjen.
Om du har versionen har du tillgång till att lägga in bakgrundsljud genom att trycka på notsymbolen.

spara_inspelning

Spara filmen på datorn
Tryck på ”Save As Video File” för att spara filmen som en MP4-fil på din dator. Den svarat rutan här under kommer då upp. Tryck i fältet ”Filename” och skriv in ett passande filnamn. När du tryckt på ”Publish” så kommer den grå rutan här under fram och då är det viktigt att du trycker på ”Browse Folder” och väljer vart på datorn filen ska sparas. När du sedan trycker på ”Done” är allt klart!


Ladda upp filen till Youtube och ställ in vilka som kan se den

Om du har ett YouTube konto kan du ladda upp filmen screencastomatic spara till youtube inställningdirekt dit om du väljer ”Upload to YouTube” godkänn att programmet får öppna en ny webbläsare och logga in med ditt konto på YouTube. När den svarta rutan till vänster här ovan kommer upp är det bra om du skriver in ett nytt filnamn.

Under ”Privacy” kan du välja hur filmen publiseras. Välj att filen ska vara olistad om du inte vill att den ska vara sökbar på Youtube, då kan bara de med länken till filmen se den. Public innebär att den blir sökbar och väljer du privat så kan bara du se filmen.

Tryck sedan på ”Publish” för att ladda upp din film. När uppladdningen är klar kan du direkt välja att kopiera länken till filmen eller att öppna filmen direkt i youtube genom att trycka på ”Open upload”.
ladda_upp_på_youtube_001

Läs mer

Om du vill få fler tips om vad man kan tänka på när man använder ett skärminspelningsverktyg så hittar du det här: Mina bästa tips – skärminspelning

Om du vill lära dig hur du gör en interaktiv film att dela med eleverna kan du läsa det här: EDpuzzle -steg för steg hur du skapar interaktiva filmer

Om du vill lära dig mer om att flippa undervisningen så har jag skrivit mer om vad det är här och sammanställt tips här: Flipp-tips

4 svar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s