Skärminspelning med Screencast-O-Matic – Steg för steg

bild_till_inläggMed ett skärminspelningsverktyg kan du spela in en genomgång, feedback eller en instruktion till dina elever. Du skapar en film av det som händer på din skärm och du kan spela in din röst och till och med få en liten ruta i ena hörnet där man även kan se dig via webbkameran om du vill det.
Det finns många olika verktyg för skärminspelning och jag använder själv mest Screencast-O-matic men även Jing och Office Mix. Här under hittar du instruktioner steg för steg för hur du skapar filmer med Screencast-O-Matic.

Ladda ner Screencast-O-Matic

Man kan använda verktyget direkt via nätet men jag föredrar att ha det på datorn så att man lätt har tillgång till det även offline. Gå till https://screencast-o-matic.com/download och tryck på ”download install”. Tryck sedan på ”kör” i rutan som kommer upp och följ instruktionerna.

Förberedelse och inställningar inför inspelningen

  1. Ta fram så att det du vill ska spelas in från din skärm sys på skärmen exempelvis första bilden i en Power Point eller början av en textfil.
    Tips: Om du vill kunna se dina anteckningar i föredragshållarvyn kan du koppla in datorn till en annan skärm/projektor och ändra speglings inställningen till ”utvidga” istället för duplicera så kan du spela in det du ser på ena skärmen och läsa dina anteckningar från den andra.
  2. Starta Screencast-O-Matic. Du hittar det under program under din startmeny. Ikonen ser ut såhär:  screencast-o-matic_logga
  3. När du startar programmet kommer denna ruta upp. Tryck på ”FREE Recorder”.screencastomatic_001
  4. Nu visas en ram på din skärm som den på bilden här under. Du kan ändra storlek/placering på ramen så att du bara spelar in det du vill ska synas. Minska/öka storleken genom att trycka och hålla inne vänster musknapp på en av vinkelmarkeringarna i hörnen och dra inåt/utåt. Du kan även flytta hela rutan i sidled eller upp/ner genom att trycka och hålla inne vänster musknapp på symbolen i mitten och sedan dra musen åt det håll du vill flytta rutan.
    screencastomatic_002
  5. Om du vill spela in ljud så gör du de inställningarna genom att klicka på bilden till höger om ”Narration” i den svarta rutan som du ser längst ner till höger i bilden ovanför. Du får upp en lista på valbara ljudkällor och jag rekommenderar dig att använda en mikrofon på ett headset istället för att bara använda datorns inbyggda mikrofon.  När du har valt mikrofon kommer det upp en ruta där du kan trycka på record för att testa att spela in ljud som du sedan lyssnar på genom att trycka play. Det är värt att lägg tid på att justera in din mikrofon för filmen blir så mycket bättre med bra ljud. När du är nöjd med ljudet trycker du på ok.inspelning
  6. Överst i den lilla svarta rutan kan du även välja om du vill spela in vad som händer på skärmen (sceen), bara spela in med webbkamera (webcam) eller om du vill ha både skärminspelning och webbkamera (both).

Spela in och redigera i filmen

Nu är du redo att spela in trycker du på record knappen screencastomatic_rec_001då startar en nedräkning på tre sekunder och sedan spelar du in =) Du kan när som helst trycka på paus och få upp menyn nedan.
inspelningsmeny

Hur blev det?
Pausa och tryck på play (den grå triangeln till höger om rec-knappen) för att se/lyssna på det du har spelat in. Du kan justera markörens placering med hjälp av musen för att förflytta dig framåt och bakåt i filmen om du vill granska ett visst avsnitt.
Om du har pausat filmen under inspelningen syns pauserna som röda streckade markeringar i det blå fältet. Du kan använda pilarna till höger om det blå fältet för att snabbt flytta mellan paus markeringarna eller för att komma till början/slutet av filmen.

Fortsätt spela in
Om du vill fortsätta filma utan att spela över något så trycker du på paus och sedan måste du få markören längst till höger i det blå fältet för att få fram rec-knappen igen. Du kan hoppa dit genom att trycka på den högra pilen intill den blå fältet tills du hamnar längst till höger i det blå fältet.  Tryck sedan på ”Rec”.

Göra om hela filmen
Om du vill göra om filmen helt trycker du på pause för att få upp menyn som visas ovan och välj sedan radera till höger i menyn. Tryck sedan på ”Yes, start over” för att radera allt och börja om.

Göra om sista biten av filmen
Om du vill göra om slutet av din inspelning så ska du trycka på ”paus” för att få upp menyn nedan. För att hitta ett bra ställa att börja om ifrån kan du trycka på play och sedan på paus vid den tidpunkt du har valt. I bilden här under har jag tryckt på paus efter de första 12 sekunderna att när jag trycker på spela_över kommer filmen att fortsätta spelas in därefter och den sista biten av min första inspelning raderas.
spela_över_001

Spara filen på datorn eller ladda upp den till Youtube

När du är klar med inspelningen trycker du på ”pause” och sedan väljer du ”done” till höger i menyraden som kommer upp. Då kommer följande ruta upp:
spara_inspelning

Längst ner kan du trycka på play och se filmen om du vill titta på den innan du sparar. Om du vill ändra något trycker du på ”Edit” i högra hörnet och återgå till inspelningsverktyget.  Här finns också funktioner för att infoga bilder och bakgrundsljud.

Spara filmen på datorn
Tryck på ”Save As Video File” för att spara filmen som en MP4-fil på din dator. Den svarat rutan här under kommer då upp. Tryck i fältet ”Filename” och skriv in ett passande filnamn. När du tryckt på ”Publish” så kommer den grå rutan här under fram och då är det viktigt att du trycker på ”Browse Folder” och väljer vart på datorn filen ska sparas. När du sedan trycker på ”Done” är allt klart!

Ladda upp filen till Youtube
Om du har ett YouTube konto kan du ladda upp filmen direkt dit om du väljer ”Upload to YouTube” godkänn att programet får öppna en ny webbläsare och logga in med ditt konto på YouTube. När den svarta rutan till vänster här ovan kommer upp är det bra om du skriver in ett nytt filnamn. Tryck sedan på ”Publish” för att ladda upp din film. Om du vill ändra inställningarna för t.ex. vem som ska kunna se filmen på YouTube så trycker du på ”Open Upload” (se bild här under) och sen väljer du att redigerar inställningarna genom att klicka på pennan som pilen visar på bilden till höger här under.

Då ska bilden här under komma upp och pilen markerar vart du ändrar om du vill att filmen ska vara offentlig (vem som helst kan söka upp och hitta den), olistad (bara de med länken kan hitta den) eller privat (bara du kan se den). Glöm inte att spara dina ändringar.
ändra_till_privat_001

Läs mer

Om du vill lära dig hur du gör en interaktiv film att dela med eleverna kan du läsa det här: EDpuzzle -steg för steg hur du skapar interaktiva filmer

Om du vill lära dig mer om att flippa undervisningen så har jag skrivit mer om vad det är här och sammanställt tips här: Flipp-tips

 

 

 

2 reaktioner på ”Skärminspelning med Screencast-O-Matic – Steg för steg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s