Synliggör lärandet vid filmvisning med Edpuzzle live mode

Nu kan man äntligen använda Edpuzzle även då man ser på en film tillsammans i klassrummet. Filmen visas på projektorn och när frågor som läraren har lagt in i förväg visas kan eleverna besvara dem på sina egna digitala enheter. Läraren väljer om elevernas svar ska visas för klassen (alltid anonymt) eller om de ska vara dolda. Svaren sparas så läraren i efterhand kan se hur gruppen eller en enskild elev har svarat på varje fråga. Eleverna får också feedback på sina svar på samma sätt som de kan få då de använder Edpuzzle enskilt.Edpuzzles live mode gör det möjligt att stämma av om alla elever förstår innehållet i filmen.

Alla elever får komma till tals på öppna frågor och de kan ställa frågor utan att behöva känna sig utpekade inför klassen.  Om eleverna ska jobba i små grupper och diskutera frågor innan de svarar gör funktionen det lätt att samla in och visa alla gruppers svar.

I denna text hittar du tips på användningsområden och exempel på saker man kan tänka på då man använder det. Längst ner på sidan hittar du även instruktioner som visar hur man använder ”live mode” funktionen.

edpuzzle_go_live_knappen
Här hittar du mer information om hur man använder Edpuzzle och lägger in frågor och kommentarer i sina egna eller andras filmer.

Tips på användningsområden

 • Kan användas för att lägga in frågor både i spelfilm och faktafilm.
 • Bra sätt att göra en filmanalys eller en analys av en film som visar en muntlig presentation eller ett tal.
 • Repetera begrepp och fakta med korta öppna frågor eller flervalsfrågor.
 • Be eleverna beskriva egna exempel eller åsikter.
 • Kontrollera om eleverna förstår det som visats i filmen genom korta kontrollfrågor eller genom att be dem välja mellan alternativ som  ”jag förstår detta bra” eller ”jag förstår inte riktigt detta än”.
 • Låt eleverna skriva korta egna sammanfattningar eller definitioner.
 • Låt eleverna ställa frågor till dig som lärare.
 • Använd en öppen fråga som exit-ticket efter att eleverna har sett filmen

Tips och råd för dig som vill använda live mode i Edpuzzle

 • Lägg inte in fler frågor än du behöver. De är lätt att tappa tråden om filmen pausas för många gånger. Ibland kan man spara en fråga tills filmen är slut eller ställa två frågor efter varandra istället för att hacka sönder filmen med många frågor.
 • Tänk på att man kan blanda digitala frågor med vanliga spontana frågor till klassen, allt behöver inte vara digitalt.
 • Fundera på om eleverna ska svara enskilt eller i par/grupp beroende på vilka typer av frågor du vill ställa och hur du vill att eleverna bearbetar dem.
 • Förbered eleverna på vilken typ av frågor som kan komma.
 • Berätta för eleverna att felaktiga svar också är bra svar då de hjälper dig och eleverna att veta vad ni behöver reda ut/träna mer på.
 • Elever som har svårt med läsförståelse eller de som har skrivsvårigheter kan behöva stöd i att förstå frågorna och visa sin kunskap då verktyget används.
 • Edpuzzles live mode kan vara ett bra verktyg för att synliggöra lärande i många situationer när man visar en film men givetvis inte i alla. Fundera på om live mode tillför det du vill uppnå bättre än alternativen som du kan tillämpa i just den lärandesituation du planerar.

Hur använder man Edpuzzle live mode

Om Edpuzzle är helt nytt för dig kan du läsa om hur du skapar ett konto och gör filmerna interaktiva här.
Om du vill se en film om hur live mode används så hittar du en på engelska här

edpuzzle_go_live_hitta_knappen_ram.pngDu kan starta live mode både direkt från ”my content” och från en film som du redan har tilldelat en klass. 
När du vill använda funktionen går du in på filmen och delar den med rätt klass om du inte redan har gjort det. I rutan där du väljer klass, redigerar namn och datum hittar du knappen ”go live” ute till höger (se bild). När du har tryckt på den kommer det upp en ruta med instruktioner om att du bland annat ska be eleverna logga in på Edpuzzle. Om de redan är inloggade måste de uppdatera sidan för att få tillgång till live mode.
När eleverna är inne får de upp en bild av filmen med en text om att de ska invänta att läraren ska gå live. Tryck  på ”go live” för att få upp rutan nedanför där du kan se hur många av eleverna som är inloggade och redo enligt bilden nedan. Tryck på start när alla är inne och du vill starta filmen.
edpuzzle_go_live_logga_in_elever
Eleverna ser filmen via projektorn och på deras skärm står det ”Ongoing assignment in the projector”. När det kommer upp en fråga i filmen kan eleverna se frågan och besvara den på sina egna enheter. När de har lämnat in sitt svar får de ingen automatisk feedback förrän läraren har avslutat svarstiden för frågan. Medan eleverna väntar på att de andra eleverna ska svara visas bilden du ser här under.

edpuzzle_go_live_mobilen

Du som lärare kan hela tiden se hur många av eleverna som har besvarat frågan (se bild nedan).

Edpuzzle_go_live_se_hur_många_som_har_svarat_ram
När du tycker att svarstiden är slut väljer du ”continue”. Om du har lagt in feedback till frågorna får eleverna nu upp det på sin skärm.Du kan välja om elevernas svar ska visas innan du trycker ”continue” för att fortsätta uppspelningen av filmen.

edpuzzle_go_live_visa_elevernas_svar_ram

När filmen är slut kan du om du vill gå in i klassens rum igen och få tillgång till alla elevernas svar.

Jag har länge saknat funktionen Zaption presenter efter att Zaption lades ner och nu har jag äntligen hittat en liknande funktion.

Hoppas ni provar Edpuzzle live mode nästa gång ni ska se en film i klassrummet.
/Sarah

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s