3D modeller i Word och PowerPoint

3d kryper
Lättillgängligt, lättanvänt, roligt och så snyggt resultat.
 

I både Word och PowerPoint (skrivbordsapparna) finns det möjlighet att infoga 3D modeller ur 49 olika kategorier som biologi, matematik eller rymden. 3D modeller kan bidra med effektfulla, roliga eller proffsiga detaljer till ditt dokument eller din presentation. När man inte kan visa en riktig modell av exempelvis en cell, hjärnan eller örats inre delar så är 3D modeller ett perfekt komplement. Använd den när du ska illustrera eller låt eleverna arbeta med dem på sina egna datorer.

Animeringseffekter i PowerPoint
I PowerPoint kan du lägga till animeringar som gör att 3D modellen kan, rotera, gunga fram och tillbaka eller hoppa och vända under valfri tid. I filmen nedan visar jag hur man infogar en modell och lägger till animeringar.

Få den perfekta vyn på din bild.
Jag är petig när jag väljer bilder och möjligheten att kunna rotera 3D modellerna fritt gör att jag kan ändra vyn så att bilden blir precis så som jag vill ha den. Alla modeller har även genomskinlig bakgrund så du kan placera dem över andra objekt. Man kan söka bland 3D modellerna och infoga dem i just den vy man vill och sedan bara låta dem vara som vanliga bilder. Här nedanför  kan ni se hur jag har roterat modellen av snigeln och katten i två olika vinklar.

3D_fler_bilder_med_bild_markerad.png

Hur infogar man 3D modellerna?
Öppna skrivbordsappen av PowerPoint eller Word. Välj infoga uppe i verktygsfältet och dubbelklicka på 3D-modeller för att söka bland online-källorna.

infoga_3D_modell_i_word_och_ppVälj en kategori i rutan som kommer upp eller sök efter en bild via sökrutan (fungerar bara på engelska). Markera den/de bilder du vill ha och tryck på infoga.

Du kan justera storlek och placering av bilden precis som vanligt. För att rotera bilden ska du vänsterklicka i centrum av bilden. Håll inne vänster knappen och dra åt det håll du vill rotera bilden. Du kan även välja mellan olika färdiga vyer under format uppe i verktygsfältet istället för att själv rotera modellen till en viss vy. (se bild nedan)

3D_modeller_välj_olika

För er som gillar animeringar och 3D modeller kan jag verkligen rekommendera Sensavis som har ett fantastiskt verktyg där man kan zooma in i modellerna och man kan även använda 3D glasögon för att få riktig 3D effekt.