Utforma din PowerPoint/Google presentation olika beroende på användningsområde

En presentation som ska visas på en lektion, som lärarresurs efter lektionen eller för att bli en filmad presentation kan behöva utformas på olika sätt för att fungera optimalt för just det användningsområdet. I denna text kommer jag att gå igenom några tips kopplat till dessa tre olika användningsområden. Inlägget är inte tänkt att ge en heltäckande mall för hur man måste utforma presentation för att den ska bli tydlig. Mitt mål är istället att inspirera och hjälpa dig att få syn på och reflektera över hur du själv gör och vill göra när du skapa en presentation. Vill du lära dig mer kan du även titta på min Checklista för tydlig PowerPoint

Presentation som bara ska användas under lektionen

Nyckelord och bilder
Om presentationen ska användas under lektionen tex som inledning till en kurs eller arbetsområde kan du använda mindre mängd text i presentationen och exempelvis prata utifrån nyckelord och bilder och vid behov använda tavlan eller anteckningsfunktionen i presentationen för att komplettera. Jag har spelat två filme om Lagom mängd text på varje bild i din presentation där du får tips på hur du kan korta ner din tex.

Dela instruktioner och bildstöd
Presentationen kan utöver information som hör till en genomgång också användas för att delge: planering för hela lektionen, instruktioner eller frågor som eleverna ska diskutera eller besvara. En fördel med att använda presentationen till detta är att man kan integrera bildstöd som jag gjort på bilderna här under.

Du kan lätt varva användningen av presentation men andra lärverktyg och arbetsformer som tavlan, läroboken, andra digitala verktyg, diskussioner, enskilt arbete och övningar av olika slag. Läs gärna mer om hur du engagerar eleverna under en genomgång här: Har jag undervisat om det eller bara föreläst om det?

Presentation som användas under lektionen och som lärarresurs till elever efteråt

Lätt att hitta information
Om presentationen ska kunna användas efter lektionen exempelvis av elever som missat lektionen eller då de vill repetera och slå upp saker underlättar det om en längre presentation är uppdelad i tydliga avsnitt. Man bör då också försöka minska antalet sidor i presentationen men inte på bekostnad av att det blir för mycket text synlig på varje bild när du visar presentationen i klassrummet. Om det är viktigt att all information finns lättillgängligt i efterhand bör man vara försiktig med att använda animeringseffekter som gör att bilder eller text inte syns om du inte startar presentationsläget.

Problemet med behov av både kort och utförlig information i presentationen.
Informationen blir mer begriplig i efterhand om det finns mer text och inte bara nyckelord. Den ökade textmängden som är bra för elever som tittar på presentationen i efterhand medför dock ett problem om samma presentationen ska visas i klassrummet.

Det finns olika sätt att lösa detta på, här följer några exempel:

 1. Gör två versioner av presentationen. En som visas live och en annan som delas med elever efteråt.
 2. Dölj text i presentationsläget med hjälp av animeringar.
 3. Använd anteckningsfältet till varje bild för att skriva längre text som komplement till nyckelorden.
 4. Använd anteckningsfunktionen i presentatörsläget för att göra markeringar och noteringar i presentationen som du sedan sparar i filen som du sedan kan dela med eleverna.
 5. Spela in berättarröst till delar av eller hela presentationen som eleverna kan lyssna på.

Behov av större textmängd
Eleverna kan inte lyssna och läsa uppmärksamt samtidigt så man bör undvika hela meningar i en live presentation. Ibland finns det ett behov av att ändå använda längre mening även när presentationen visas under en lektion. Du kan då läsa innantill så fort texten visas för att undvika att tappa elevernas uppmärksamhet. Animeringar som visar meningen ett ord i taget kan också vara ett alternativ.

För att tillgodose både behovet hos eleven som tittar på presentationen live och den elev som tittar på presentationen i efterhand kan du lägga in text i form av ett mellanting mellan nyckelord och hela meningar som du ser på bilden här under.

Detta mellanting kan fungera både när presentationen visas live och när den ska användas som lärresurs. Men det är fortfarande för mycket text för att vara optimalt att visa bilden som den är under en lektion. För att hjälpa eleverna att ha fokus på just det ni pratar om kan du använda animeringar. Ingångsanimeringar gör att du kan visa en rad i taget. Animeringar ”försvinna” eller ”transparens” gör att du kan dölja text ni redan sett så att ni kan ha fokus på just den aktuella textraden som du ser i bilderna här under.

Du kan lära dig mer i filmen: Användbara enkla animeringar

Presentation som ska spelas in som videogenomgång

Utrymme för webbkamera
Om du ska synas i bild när du gör en skärminspelning kan det vara bra att i förhand designa varje bild så att det finns tomt utrymme där bilder från din webbkamera ska synas. Du kan infoga en kvadrat på varje bild på det ställa där din kamera kommer att synas som en påminnelse.

Du kan läsa om vad man ska tänka på när man göra själva inspelningen här: Skärminspelning – Mina bästa tips

Inledning och avslutning
Det underlättar för eleverna om du inleder filmen med information om vad du kommer att prata om och även gärna syftet med varför de ska se den. Ska de anteckna eller bara se filmen som en introduktion? I slutet av filmen kan du också göra en sammanfattning av det du belyst i filmen.

Interagera med tittarna
När man håller en presentation live kan man lätt interagera med publiken på ett spontant sätt. Interaktionen är viktig att tänka på även när man gör en film. Du behöver berätta vad det är viktigt att de anteckna, kanske uppmana dem att pausa filmen för att rita/skriva av något eller slå upp en sida i en bok.

Ställ gärna frågor som ”kommer du ihåg vad det heter” ”eller vad tror du händer då” och ger dem tid att tänka innan du går vidare. Detta gör eleverna till aktiva lyssnare som ges möjlighet att repetera och använda sin kunskap och reflektera över det du pratar om. Fundera på om du ska använda formuleringen du eller ni när du tilltalar dem. Ibland kan det vara bra att skriva frågan eller uppmaningen i presentationen så att eleverna kan ta del av den både i tal och text.

Ingen tidsbunden info
Tänk på att inte ha med information som förändras mellan terminerna tex info om datum om du lätt vill kunna återanvända filmen många gånger. Om du vill kan du använda ett redigeringsprogram för att lägga in information om exempelvis datum i en textruta som visas i filmen just när du pratar om datum för kursstart eller sista inlämningsdatum för en uppgift. När informationen ändras går du sedan in i filen i redigeringsprogrammet och redigera just den textrutan på filmen i och spara om filmen med rätt information.

Talmanus

När man spelar in en film underlättar det om man har ett talmanus i någon form. För att text och bilder i din presentation ska integreras på ett naturligt sätt underlättar det att göra talmanuset först och sedan bygga presentationen. Om du planerar att texta filmen, använda samma presentationen även live eller dela den som lärarresurs till elever kan det vara värt att skriva ner ett detaljerat talmanus i anteckningsfältet som tillhör presentationen.

Talspråk och skriftspråk skiljer sig åt och det kan vara värdefullt att uppmärksamma formuleringen i text i bilderna så att formuleringen i text inte blir för olik med det man sedan säger i filmen. Det kan också vara bra att gå igenom det man ska säga noga för att uppmärksamma om det finns något ord som man kan behöva förtydliga genom att visa en bild eller texta ordet i presentationen. Under en lektion kan man ibland anteckna på tavlan medans man håller en presentation för att visualisera något i form av en bild eller bokstavera ett ord. När presentationen ska visas som en film ska man försöka att integrera dessa stödanteckningar i bilderna redan i förväg. Alternativa lösningar om är att använda anteckningsfunktionen i presentationsverktyget för att rita och markera i presentationen medans man spelar in filmen. Det går också bra att komplettera filmen med textrutor i efterhand innan man publicerar filmen med hjälp av ett redigeringsverktyg.

Layout
Om du ska ladda upp filmen på ett sätt så att det kommer att visas en förhandbild kopplat till länken till filmen kan det vara bra att redan i skapandet av presentationen tänka på hur förhandsbilden för filmen och designlayouten ska se ut. Ska filmen ligga i en spellista där den ska grupperas eller matchas med andra filmer kan det vara bra att välja likartad layout.

Vill du lära dig mer om hur du kan göra tydliga presentationer?
Inom kort kommer det fler inlägg och filmade instruktioner som hjälper dig att göra en tydlig presentation. Prenumerera på sidan för att inte missa nya inlägg.

Har jag undervisat om det eller bara föreläst om det?

Att jag har gått igenom något för mina elever betyder inte att eleverna kan det. Det är en skrämmande tanke och det är ännu mer skrämmande att få bevisat för sig att eleverna faktiskt inte har förstått det jag just har förklarat.Som lärare blir man kanske frustrerad och tänker att ”det har vi ju gått igenom”…

Skärminspelning – Mina bästa tips

Jag har sammanställt tips på sådant man kan tänka på när man gör en skärminspelning så att man snabbare kommer igång och slipper göra misstag som lätt kan undvikas.

2 svar till ”Utforma din PowerPoint/Google presentation olika beroende på användningsområde”

 1. Skärminspelning – Mina bästa tips – Fröken Jingfors profilbild

  […] Utforma din PowerPoint/Google presentation olika beroende på användningsområde […]

  Gilla

 2. Checklista för tydlig PowerPoint – Fröken Jingfors profilbild

  […] Här nedan hittar du en checklista där jag har sammanställt vad man kan tänka på rent när man skapar en tydlig PowerPoint presentation.Vill du veta mer om hur du ska utforma din PowerPoint kan du även läsa inlägget: Utforma din PowerPoint/Google presentation olika beroende på användningsområde […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

2 svar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s